SUSTAINABILITY

SUSTAINABILITY

Wij zijn ons bewust van de inherente contradictie tussen de huidige fashion industrie en het concept van duurzaamheid. Om deze reden zijn we vastbesloten om onze impact op het milieu te minimaliseren en we zien het als onze morele plicht om onszelf te blijven verbeteren op dit gebied.

MATERIALEN

We gebruiken enkel ’s werelds beste denimstoffen van Candiani, een familiebedrijf dat een uniek voorbeeld is van ‘Made in Italy’ excellentie. In 75 jaar is het bedrijf uitgegroeid tot de beste denimmolen ter wereld. Producerend voor de meest prestigieuze merken, blijft Candiani de industrie uitdagen door denim naar een hoger niveau te tillen. Door duurzaamheid als een morele plicht te zien heeft Candiani kunnen uitgroeien tot het groenste textielbedrijf dat er bestaat. Alle denimstoffen die wij gebruiken voor de productie van onze jeans zijn ICEA- en GOTS-gecertificeerd.

Niet alleen onze denimstoffen zijn gemaakt van duurzame materialen. Wij doen er alles aan om onze jeanscollectie zo duurzaam mogelijk te maken. Om dit te bereiken kiezen we zorgvuldig duurzame fournituren uit voor de assemblage van onze producten. Zo gebruiken we bijvoorbeeld back patches van vegan leer, gemaakt van maïspolyolen (43%), FSC viscose (26%) en normaal PU (31%). De totale bio-gebaseerde inhoud van deze patches is gelijk aan 69%, waardoor het het groenste product is onder de synthetische stoffen. Een veelvoorkomend probleem met patches van vegan leer is dat het verschil in eigenschappen vergeleken met normaal leer te groot is. Echter, deze vegan patches, gedeeltelijk gemaakt van maïs, hebben dezelfde uitstraling, gevoel en levensduur als normaal leer. Dit maakt deze patches uitstekende substituten voor traditionele patches. Door deze prachtige vegan patches te gebruiken kunnen we met trots zeggen dat onze jeans 100% vegan zijn.

Andere duurzame items die we gebruiken voor de assemblage van onze jeans zijn eco-finish knopen. Zoals de naam al doet vermoeden worden deze knopen behandeld met een duurzame finishing. Waar de traditionele knopen over het algemeen worden geproduceerd met een elektrisch platingproces, worden onze eco-finish knopen geproduceerd door middel van een milieuvriendelijke finishing technologie. Deze technologie gebruikt de basiskleuren van de materialen en gaat niet gepaard met een elektrisch platingproces. Door niet gebruik te maken van een dergelijk elektrisch platingproces is het mogelijk om de hoeveelheid water en elektriciteit significant te reduceren, zonder gevaarlijke stoffen te gebruiken (bijv. zware metalen). De producent van deze eco-finish knopen is in staat om zo’n 3,600 kWh te besparen per 1,000 kg van zijn producten. Dit staat gelijk aan de gemiddelde elektriciteitsconsumptie van een familie voor 20 dagen.

De Natulon® ritstape is een ander voorbeeld van duurzame fournituren die we hebben geïntegreerd in onze producten. Deze ritstapes zijn recyclinggerichte producten gemaakt van PET-flessen en andere post-consumer materialen met de nieuwste technologieën. Ze worden geproduceerd door gebruik te maken van zowel chemische als materiaalrecycling, een tweelaags proces dat zorgvuldig is ontworpen om het energieverbruik, de CO2-emissie, het gebruik van ruwe olie en de productie van industrieel afval te verminderen. De producent van deze milieuvriendelijke producten is in staat om maar liefst 10,000 Natulon® ritstapes te maken van 3,609 PET-flessen.

Andere voorbeelden van duurzame fournituren die we gebruiken zijn 100% gerecyclede premium polyester garen, 100% organisch katoenen pocketing stoffen en FSC-gecertificeerde hangtags.

PRODUCTIE

Wij zijn ontzettend trots op het partnerschap dat we hebben met onze producent, welke is gevestigd in het zuiden van Turkije. Dit familiebedrijf staat al ruim 30 jaar bekend als een duurzame denimproducent en is vastbesloten om duurzaamheid meer dan alleen een trend te maken. Niet alleen duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor het bedrijf, maar ook sociale verantwoordelijkheid. Ter illustratie, elk jaar voert het herbebossingswerkzaamheden uit in de droge gebieden van Turkije namens zijn klanten. Door deze inspanningen heeft het al ongeveer 1,000 bomen geplant in slechts 3 jaar. Daarnaast zet het bedrijf zich in voor de rehabilitatie en integratie van ex-gedetineerden. Bovendien organiseren ze textielworkshops in enkele gevangenissen.

Onze producent past de laatste innovaties en meest geavanceerde technieken toe in zijn productieprocessen om de milieu-impact van zijn operaties te minimaliseren. Zo worden er bijvoorbeeld duurzame wassingen toegepast op de jeans door middel van een innovatief systeem waarmee lucht wordt getransformeerd in nanobubbels. De toepassing van deze speciale technologie tijdens het wasproces resulteert in een reductie van het water-, energie-, en chemicaliënverbruik tot wel 95%, 40% en 90% respectievelijk. Bovendien worden er duurzame laser- en ozontechnieken gebruikt in plaats van schadelijke chemicaliën om de gewenste finishes op de jeans te creëren. Dit is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de werknemers. Wij hebben erg veel bewondering voor de innovativiteit en de duurzaamheidsinspanningen van onze producent en zijn ervan overtuigd dat we een langdurige relatie kunnen opbouwen op basis van deze gedeelde waarden. Onze producent is GOTS-gecertificeerd en is gecontroleerd door de Fair Wear Foundation.

VERPAKKING & VERZENDING

Ook op het gebied van de verpakking en verzending van onze producten streven we ernaar om onze carbon footprint te minimaliseren. We gebruiken verschillende verpakkingen, afgestemd op de grootte van een specifieke order. De reden dat we dit doen is om zo min mogelijk lucht te vervoeren. Onze grote bestellingen en zendingen naar het buitenland worden verpakt en verzonden in FSC-gecertificeerde postdozen. De kleine bestellingen binnen Nederland worden verpakt en verzonden in gepatenteerde fashion packs. De fashion pack is een vacuüm verpakkingsproduct, waardoor de hoeveelheid lucht dat wordt getransporteerd door de vervoerder significant wordt gereduceerd. Het vervoeren van een kleinere hoeveelheid lucht verminderd de CO2-uitstoot van een zending, wat uiteraard voordelig is voor het milieu. Een andere factor dat de carbon footprint van een zending verkleind bij het gebruik van de fashion pack is het feit dat de laatste kilometers van de bezorging worden afgelegd met de fiets in plaats van de auto. Bovendien is er geen tweede bezorgpoging nodig wanneer de consument niet thuis is op het bezorgmoment, aangezien de verpakking in de brievenbus past. Dit voorkomt meerdere transportbewegingen van de bezorgdiensten, resulterende in een lagere CO2-uitstoot. Alle andere verpakkingsmaterialen die we gebruiken voor onze zendingen zijn ook FSC-gecertificeerd.

 

TECHNOLOGIE

Tegenwoordig is het aantal retouren binnen de fashion e-commerce een belangrijke duurzaamheidsissue. Retourpercentages binnen onze industrie liggen ongeveer tussen de 40% en 50%. De redenen achter deze retouren zijn meestal maat-gerelateerd. De consument heeft ofwel de verkeerde maat besteld of met opzet een aantal extra maten besteld. Retouren zijn enorm schadelijk voor het milieu, gezien ze voor veel extra CO2-uitstoot zorgen. In feite leidt elke specifieke retourzending in 500g extra CO2-uitstoot. Dankzij onze innovatieve, state-of-the-art bodyscantechnologie zijn we in staat om onnodige maat-gerelateerde retouren te beperken door de juiste jeansmaat aan te bevelen aan onze klanten. Wij zijn enorm trots op het feit dat we, door gebruik te maken van deze technologische oplossing, het gemak van de consument kunnen vergroten en tegelijkertijd onze carbon footprint kunnen minimaliseren.